Wat is shiatsu

Shiatsu is een combinatie van manuele therapie en drukpunt massage die zijn oorsprong kent in Japan.

Shiatsu vindt plaats op een katoenen matras (futon) op de grond. Aan elke behandeling gaat een kort gesprek vooraf, waarin de klachten die op dat moment spelen worden besproken.

Dan volgt de diagnose door middel van het voelen van de pols en de buik. Na het stellen van de diagnose wordt met de behandeling begonnen. Aan het einde van de sessie wordt uw reactie op de behandeling besproken. Lees hier meer over de shiatsu behandeling.

Wat is shiatsu

Mijn kijk op zen shiatsu

In elke vakgebied heb je vele stromingen en iedereen zoek naar iets wat bij zichzelf past. Zo ook in shiatsu. Er zijn 2 hoofdstroming te onderscheiden in de shiatsu, zie ook de herkomst van zen shiatsu voor meer uitleg.

Mijn keuze is gevallen op zen shiatsu omdat deze intuïtieve stijl binnen een praktische aanpak goed bij mij past.  Ook de manier van druk in brengen past mij goed.

Wat bedoel ik hiermee.

Er zijn een aantal kern begrippen die ik gebruik tijdens mijn behandeling:

 • Leeg en langzaam , vol en snel
  Bepaalde gebieden op het lichaam voelen “leeg” of “vol”Een gebied dat “leeg” is, voelt vaak kouder, zwakker aan. Als deze gebieden aangeraakt worden doe ik dat met een langzame en aanhoudende diepe aanraking zodat het gebied de tijd krijgt om zich aan te sterken.

  Hier tegenover staan gebieden die “vol” aanvoelen. Gebieden met meer spanning, warmte en hierdoor gevoeliger voor diepe aanraking. Deze gebieden behandel ik sneller en meer oppervlakkig. Hierdoor krijgt het gebied een impuls om te ontspannen.

 • Nooit tegen weerstand in gaan
  Veel massage en andere behandelvormen gaan de weerstand van het lichaam opzoeken en proberen er doorheen te werken. Bij zen shiatsu zoek ik eerst de gebieden die ruimte en ontspanning geven zodat de delen met te veel spanning al vanzelf beginnen te ontspannen.
 • Jouw lichaam geeft aan wat het nodig heeft
  Tijdens mijn zen shiatsu behandeling laat ik me leiden door de reacties van jouw lichaam. Denk bijvoorbeeld aan diepte en snelheid van ademhaling en hartslag.

Door deze stelregels te volgen ontstaat er een behandeling waarin jouw lichaam en geest gaan ontspannen en het “herijkingsproces” plaats vindt wat er op dat moment bij jouw nodig is.  Dit verschilt van mens tot mens en moment tot moment.

Mijn kijk op zen shiatsu

De herkomst van zen shiatsu

De zen shiatsu heeft zijn wortels in Japan , waar het een deel uitmaakt van een divers landschap van stijlen die een gezamenlijk oorsprong hebben Anma.

Anma was de naam voor de Chinese manueel therapieën die in de 15de en 16de eeuw in Japan voet aan de grond kregen. Tot eind 19de begin 20ste eeuw werd deze term gebruikt voor behandelingen uitgevoerd door uitsluitend blinde behandelaren. In de loop van de 20ste eeuw werd de term shiatsu steeds bekender en meer gezien als de kwaliteit standaard voor manuele therapie.

Dit werd mede ingegeven doordat het door het Japanse ministerie van gezondheid erkent werd en daarmee onderdeel werd van het reguliere gezondheidsstelsel.

De herkomst van zen shiatsu

Masunaga als inspirator

De zen shiatsu stijl is ontwikkeld door shisuto Masunga. Die in de jaren 60 en 70 eerst de standaard shiatsu opleiding volgde en daarna als hoofddocent werkzaam was bij de meest prominente shiatsu school in Tokio. Waarna hij na enkelen  jaren les te hebben gegeven besloot zijn eigen stijl verder te ontwikkelen. Zijn focus was op de onderlinge samenhang van lichaam en geest  En het terug grijpen op het mensbeeld zoals dat gezien wordt in de Chinese geneeskunde.

Na zijn overlijden in 1981 werd zijn school doorgezet door zijn vrouw.  Sinds een aantal jaren wordt de school nu geleid door Haruhiko Masunaga, de zoon van de grondlegger. Zijn missie is het in stand houden en uitdragen het gedachtengoed van zijn vader.

Haruhiko Masunaga heeft een directe band met de Zen Shiatsu opleiding in Amsterdam en verzorgt heel regelmatig nascholing aan Nederlandse studenten in Tokio dan wel Amsterdam.

In de afgelopen 10 jaar heb ik 6 keer groepen begeleid tijdens nascholingsweken van Masunaga. Als vertaler en therapeut heb ik zowel in Japan als tijdens de trainingen in Nederland